top of page
BAR(1).png

ΠΟΔΟΛΟΓΙΑ

Υγιές νύχι.png

Ονυχοκρύπτωση ή είσφρυση νυχιού

     Πρόκειται για  μια ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση κατά την οποία το νύχι εισφρύεται στο δέρμα και το τραυματίζει ή δημιουργεί φλεγμονή. Η ονυχοκρύπτωση συνήθως επηρεάζει το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, προκαλεί μόλυνση, με πύον ή και αιμορραγία.

Παράγοντες που οδηγούν την δημιουργία ονυχοκρύπτωσης είναι:

 • Η στάση του σώματος

 • Ο τρόπος βαδίσματος και η κατανομή των πιέσεων

 • Δυσμορφίες του ποδιού (κάλοι, σφυροδακτυλία, υπερπρηνισμός κ.λπ.)

 • Έντονη κυρτότητα των νυχιών

 • Στενά υποδήματα και κάλτσες

 • Αυξημένη εφίδρωση του δέρματος των ποδιών (που καθιστά μαλακό το δέρμα και ευνοεί την είσφρυση του νυχιού)

 • Ο λανθασμένος τρόπος κοψίματος των νυχιών

 • Η ποιότητα των νυχιών (ευθραυστότητα)

 

Η ονυχοκρύπτωση κάνει την καθημερινότητα δύσκολη, καθώς ο πόνος περιορίζει σημαντικά τις δραστηριότητες του πάσχοντα.

Τα χαρακτηριστικά στάδια της είσφρυσης είναι τα εξής:

 • Ήπιο οίδημα στην αρχή της είσφρυσης

 • Ερυθρότητα και ήπιο πόνο στη συνέχεια

 • Έντονη ερυθρότητα (ίσως και πύον) και πόνο όταν το νύχι έχει διαπεράσει το δέρμα και έχει ήδη δημιουργήσει φλεγμονή.

 • Σχηματισμός κοκκιώδους ιστού στο παρωνύχιο εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Ανάλογα με την έκταση και την σοβαρότητα της βλάβης, αποφασίζεται και η θεραπεία. Σε κάποιες περιπτώσεις, με σωστό καθαρισμό από τον Ποδολόγο, το νύχι επανέρχεται στην σωστή φυσική του κατάσταση, διαφορετικά χρήζει τοποθέτησης νάρθηκα (ορθονυχία) και η θεραπεία διαρκεί από λίγους μήνες έως και ένα έτος.  

Κάλοι & Υπονύχιοι Κάλοι

     Οι υπονύχιοι κάλοι σχηματίζονται στον αύλακα των νυχιών και κατά κύριο λόγο στο μεγάλο δάκτυλο των ποδιών κάτω από το νύχι.

Η κύρια αιτία ανάπτυξης υπονύχιου κάλου είναι οι πιέσεις που δέχονται τα νύχια αλλά και ολόκληρο το άκρο του ποδιού, από ακατάλληλα υποδήματα. Οι κάλοι είναι επώδυνοι και επηρεάζουν τις δραστηριότητες του ατόμου.

Άλλοι παράγοντες δημιουργίας κάλων:

 • Κληρονομικότητα

 • Τραυματισμοί και κακώσεις

 • Ορθοστασία

Πιο αναλυτικά, λόγω της συνεχούς πιέσεως και τριβής, σαν άμυνα του οργανισμού αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος στα σημεία πίεσης. Έτσι, σχηματίζεται μία στιβάδα σκληρού δέρματος - πυρήνα, το οποίο μεγαλώνει εσωτερικά σε σχήμα κώνου.

Έχει χαρακτηριστικό έντονο πόνο, ο οποίος προκαλείται από την πίεση του πυρήνα στα νεύρα που διασχίζουν τις κατώτερες στιβάδες του δέρματος.  Σε έναν διαβητικό ασθενή, ο κάλος αποτελεί "σήμα κινδύνου" για την δημιουργία περισσότερων και σοβαρότερων επιπλοκών. Έτσι, ο ασθενής με διαβήτη, κατατάσσεται στην κατηγορία ασθενών "υψηλού κινδύνου".

 

Η αντιμετώπιση των κάλων και των σκληρύνσεων, όπως κάθε πάθηση, απαιτεί τις γνώσεις του ειδικού Ποδολόγου και προϋποθέτει την τήρηση των κανόνων υγιεινής για την αποφυγή οποιασδήποτε μόλυνσης ή τραυματισμού.

Προκειμένου να προλαμβάνεται / μειώνεται η δημιουργία κάλων, θα πρέπει να μειώνονται οι υψηλές μηχανικές πιέσεις που δέχεται το πόδι.

 

Στο Κέντρο Φροντίδας Ποδιού, αναλαμβάνουμε με υπευθυνότητα την αφαίρεση και εκπυρήνωση υπονύχιων κάλων από την κοίτη της ονυχαίας πλακάς, ανακουφίζοντας άμεσα από τον πόνο.

gs16_fig1_-surgery-for-ingrowing-toenail-(adult)-fd37a3.jpg
gs16_fig1_-surgery-for-ingrowing-toenail-(adult)-fd37a3.jpg

Υπονύχιο αιμάτωμα

     Το υπονύχιο αιμάτωμα συνήθως προκαλείται από βίαιο χτύπημα στο νύχι του χεριού ή του ποδιού το οποίο προκαλεί συλλογή αίματος μεταξύ του κεράτινου δίσκου του νυχιού και της μήτρας του. Πρόκειται για επώδυνη κατάσταση, καθώς η μήτρα του νυχιού πιέζεται και δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος εκτόνωσης.

Το υπονύχιο αιμάτωμα πρέπει να παροχετεύεται αμέσως την πρώτη έως δεύτερη μέρα. Σε αντίθετη περίπτωση, οδηγεί σε απώλεια του νυχιού και το νέο νύχι αργεί να βγει, χρειάζεται περίπου 1-2 μήνες.

Ονυχομυκητίαση

     Πρόκειται για μια χρόνια εξελισσόμενη λοίμωξη των νυχιών και αποτελεί την πιο συχνή πάθηση των νυχιών. Είναι μια διεισδυτική λοίμωξη της ονυχαίας πλάκας  η οποία ενέχει μεγάλο κίνδυνο εξάπλωσης στους γύρω ιστούς εάν δεν θεραπευτεί  έγκαιρα και σωστά.

Τρόπος μετάδοσης:

Οι μύκητες μεταδίδονται κατά κύριο λόγο:

 • από το έδαφος, την άμμο,

 • τη χρήση κοινών πετσετών, τα ενδύματα, τα υποδήματα

 • από εργαλεία περιποίησης νυχιών που δεν έχουν αποστειρωθεί σωστά

 • από αλλεπάλληλους τραυματισμούς του νυχιού

 • από τα ζώα αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο και από πολλές άλλες περιπτώσεις.

fungus.jpg

     Η εικόνα των νυχιών με ονυχομυκητίαση είναι αντιαισθητική ενώ ταυτόχρονα δυσκολεύει την καθημερινότητα του πάσχοντος καθώς προκαλεί πόνο, ερεθισμό στο δέρμα, αποκόλληση του νυχιού, αίσθηση καψίματος και δυσκολία στο βάδισμα. Στο Κέντρο Φροντίδας Ποδιού αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά την ονυχομυκητίαση με ενδελεχή καθαρισμό της περιοχής, θεραπείες με το μη θερμικό Laser LUNULA (δείτε αναλυτικά στην στήλη "θεραπείες Laser") και ταυτόχρονη εφαρμογή φυτικών σκευασμάτων. 

τραυματισμένο.jpg

Αποκατάσταση τραυματισμένου νυχιού με ρητίνη

Πρόκειται για ένα πιστοποιημένο υλικό ρητίνης (αντίστοιχο του σφραγίσματος δοντιών), το οποίο τοποθετείται στην κύτη του νυχιού σφραγίζοντας το τραυματισμένο νύχι με ασφάλεια. Δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για την χρήση του. Επίσης, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ανάπτυξη μούχλας, ονυχομυκητίασης ή άλλης μικροβιακής λοίμωξης. 

Το υλικό μπορεί να βαφτεί με κανονικό ή ημιμόνιμο βερνίκι (gel polish) και το αποτέλεσμα είναι εντελώς φυσικό. Τα βερνίκια μπορούν να αφαιρεθούν με ασετόν ή τροχό, άφοβα.

Αποτελεί την πιο ασφαλή και φυσική  μέθοδο αποκατάστασης των τραυματισμένων νυχιών.

Διαβητικό Πόδι

     Πρόκειται για πάθηση που προκαλείται εξαιτίας του σακχαρώδη διαβήτη και είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αιμάτωση του άκρου στο οποίο συμβαίνει. Συγκεκριμένα, η αρτηριακή αιμάτωση επηρεάζεται,  με αποτέλεσμα τη διαταραχή της αρχιτεκτονικής του άκρου ποδός. Αυτή η κατάσταση προκαλεί φλεγμονή ενώ η πιθανότητα για γάγγραινα είναι αυξημένη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμό Υγείας ορίζει ως «διαβητικό πόδι» το πόδι ασθενούς με σακχαρώδη διαβήτη όταν παρουσιάζει επιπλοκές όπως: εξέλκωση, λοίμωξη των ιστών, ή περιφερειακή νευροπάθεια ή διαβητική αρτηριοπάθεια.

Διαβητικό έλκος.png

     Ο σακχαρώδης διαβήτης προκαλεί την αρτηριοσκληρωτική πλάκα στο τοίχωμα των αρτηριών που έχει ως αποτέλεσμα την στένωση της αρτηρίας οπότε η παροχή σε αίμα περιφερικότερα από το σημείο της στένωσης, μειώνεται.  Με τον καιρό, η στένωση αυτή αυξάνεται και είναι πιθανό να εξελιχθεί σε θρόμβωση της αρτηρίας, με αδυναμία ροής αίματος και δυσοίωνη πρόγνωση για την επιβίωση του άκρου. Μια ακόμη επιπλοκή είναι η  καταστροφή των νεύρων που έχει ως επακόλουθο την απώλεια της αίσθησης του πόνου. Χωρίς την αίσθηση του πόνου, οι συχνοί τραυματισμοί είναι αναπόφευκτοι και η πιθανότητα εμφάνισης διαβητικού ποδιού, μεγαλύτερη. Παράγοντες που ευνοούν την εκδήλωση της περιφερικής διαβητικής νευροπάθειας είναι ο μη ρυθμισμένος σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα και η υπερλιπιδαιμία.

DIAB.jpg

Ο διαβητικός ασθενής θα πρέπει να έχει ενημερωθεί από τον ιατρό του ώστε να μπορεί να εντοπίσει αμέσως τα πρώτα συμπτώματα τα οποία συνήθως είναι δερματικά και να ζητήσει αμέσως συμβουλή και θεραπεία.

Τα πιο βασικά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσει ο ασθενής, είναι:

 • Ερεθισμένο, ερυθρό ή πρησμένο πόδι

 • Δέρμα ποδιού εντελώς λείο ή με ξηροδερμία

 • Έλκη, φουσκάλες ή πολλαπλοί κάλοι στο πόδι

 • Αποχρωματισμένο ή μελανιασμένο πόδι

 • Απώλεια των τριχών του ποδιού ως απόρροια κακής αιμάτωσης

Ραγάδες πτερνών

   Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα των πτερνών είναι οι ραγάδες ή αλλιώς σκασίματα. Εκτός από την έντονη δυσφορία που προκαλούν, αποτελούν και πρόβλημα αισθητικής φύσης.

     Οι ραγάδες προκαλούνται εξαιτίας μιας διαταραχής στην φυσιολογική ισορροπία των λιπιδίων και της υγρασίας του δέρματος που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ξηρότητα και μείωση της ελαστικότητας. Έτσι, παρατηρούμε την δημιουργία σκληρύνσεων στην επιφάνεια του δέρματος της πτέρνας αλλά και σε άλλα σημεία όπως το μετατάρσιο.

    Η τριβή και η πίεση στην πτέρνα, είναι επίσης μια βασική αιτία που προκαλεί την επέκταση του δέρματος προς μια πλευρά, προκαλώντας ραγάδες στο δέρμα. 

Διαβητικό έλκος(3).png

     Σε πολλές περιπτώσεις, οι ραγάδες προκαλούν ακόμα και αιμορραγία ενώ ο πόνος αυξάνεται από το περπάτημα, την πίεση στις πτέρνες, και την πολύωρη ορθοστασία.

Οι κυριότεροι παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση ραγάδων στις πτέρνες,  είναι :

 • Η κακή διατροφή

 • Παθήσεις/διαταραχές/φαρμακευτική αγωγή πχ. σακχαρώδης διαβήτης, δερματικές παθήσεις όπως δερματίτιδες, κακή κυκλοφορία του αίματος στα πόδια αλλά και ορισμένα φάρμακα

 • Το αυξημένο σωματικό βάρος και η πολύωρη ορθοστασία

 • Η λανθασμένη επιλογή υποδημάτων πχ. τα παπούτσια με λεπτούς πάτους, τα ψηλοτάκουνα που δεν έχουν καλή εφαρμογή όπως επίσης και τα ανοιχτά στη φτέρνα παπούτσια

 • Η ηλικία, δεδομένου ότι όσο αυξάνεται η ηλικία, σταδιακά μειώνεται η ελαστικότητα του δέρματος

 • Οι ερεθισμοί από χημικές ουσίες

 • Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας

 • Η εποχή (μειωμένη ενυδάτωση το καλοκαίρι)

 • Η ξηρότητα και η ξηροδερμία που μπορεί να προκαλείται από σαπούνια, από χρήση πολύ ζεστού νερού που αφυδατώνει το δέρμα, κ.λπ.)

     

     Ο καθαρισμός και η φροντίδα των σκασμένων πτερνών πρέπει να γίνεται με προσοχή ώστε να μην προκληθούν μεγαλύτεροι τραυματισμοί. Επίσης, οι θεραπείες με παραφίνη (παραφινόλουτρα) βοηθούν σημαντικά στην επούλωση των ραγάδων και την βαθιά ενυδάτωση των ποδιών.

bottom of page